Čo vašej firme prinesie CRM systém a podľa čoho vyberať?

Kategória: Biznis

CRM systémy slúžia na spravovanie údajov o zákazníkoch a obchodnom procese. Prečítajte si aké má funkcie a ktorý CRM systém je najhodnejší pre váš biznis.

Digitalizácia firiem už nie je žiadny futuristický koncept. Nie je to ani nič, čoho sa treba báť, a hoci prechod od políc plných šanónov môže trochu „bolieť“, verte, že na konci budú spokojní všetci. Majitelia, manažéri i zamestnanci. Digitalizácia je totiž v prvom rade o zefektívnení práce a procesov.

 A práve CRM systémy (z angl. customer relationship management) sú v dnešnej dobe neodmysliteľnou súčasťou fungovania moderných spoločností. Tieto systémy slúžia na centralizované spravovanie údajov o zákazníkoch a obchodnom procese. Vďaka tomu, že ide o cloudové riešenia, najaktuálnejšie informácie môžete mať k dispozícii kdekoľvek.

Hlavné funkcie CRM

CRM graf

Čo zvažovať pri výbere CRM?

Cenu – povedali by ste odboku. Samozrejme, každý nákup musí byť z biznisového hľadiska udržateľný a obliekať by ste si mali len taký kabát, na aký máte. Cena by však nemala byť jediný parameter. Ak už chcete do vašej firmy zaviesť CRM systém, mal by čo najviac vyhovovať potrebám vašej firmy, každodennej pracovnej realite zamestnancov a mal by hlavne pozdvihnúť vaše procesy a workflow. Neplaťte zbytočne za niečo, čo nevyužijete a naopak – nekupujte lacné riešenie, ktoré ale pre vás nie je dosť komplexné.

10 najdôležitejších funkcií CRM systémov

V tejto časti pre vás zhŕňame funkcie, ktoré vás pri výbere CRM riešenia budú zaujímať. Je však dôležité pripomenúť, že hoci dva rôzne produkty môžu danú funkcionalitu obsahovať, rozdiel môže byť v nuansách a detailoch, ktoré sú pre vás dôležité. Preto odporúčame „vyžmýkať“ bezplatnú skúšobnú verziu na maximum.

  1. Správa kontaktov umožňuje ukladať a organizovať informácie a kontakty na vašich zákazníkov. Ide o základnú funkcionalitu, preto sa s ňou stretnete v každom CRM.
  2.  Správa obchodov je vlastne prvotnou podstatou CRM systému, nájdete ju teda v každom produkte. Táto funkcia vám umožňuje efektívnu správu a sledovanie obchodov a príležitostí.
  3. Automatizácia predaja je rovnako dostupná vo všetkých systémoch. Zahŕňa automatizáciu opakujúcich sa úloh, ako sú e-maily, upozornenia, atď.
  4. Niektoré CRM systémy ponúkajú okrem obchodných aj marketingové moduly. Jedným z nich je e-mail marketing, ktorý vám umožní vytvárať a automatizovať emailové kampane.
  5. Integrácia externých nástrojov je jedným z najdôležitejších parametrov pri výbere CRM. Môže ísť o prepojenie s fakturačnou aplikáciou, ale aj s nástrojmi produktivity, ako Slack, Microsoft Teams alebo Trello.
  6. Všetky CRM systémy obsahujú reportingové a analytické funkcie, ktoré sú dôležité pre business intelligence.
  7. Pre mnoho firiem je jedným z benefitov CRM systému aj projektový manažment. Okrem obchodných procesov dokážete v jednom prostredí manažovať úlohy a sledovať ich progres.
  8. Podporované jazyky a lokalizácia zohrávajú dôležitú rolu v multilingválnych firmách. Ak každý pracovník bude môcť pracovať s CRM vo svojom jazyku, jeho práca bude efektívnejšia.
  9. Automatizácia formou tzv. triggerov (spúšťačov) vám neuveriteľným spôsobom uľahčí robotu. Nemusíte otrocky strážiť všetky dôležité termíny alebo míľniky. Sami si nastavíte logiku, na základe ktorej za vás systém vykoná akciu na základe preddefinovaného spúšťača.
  10. Príjemným, v dnešnej dobe však priam nevyhnutným bonusom je mobilná aplikácia. Mať CRM poruke vždy a všade ocenia najmä obchodníci či manažéri, ktorí veľa cestujú.
CRM system

Aké CRM systémy sú na trhu

Pozrime sa na svetovo najznámejšie a najpoužívanejšie systémy, ale aj naše veľmi schopné „domáce“ alternatívy.

Pipedrive 

Jeden z najznámejších CRM systémov na svete sa pýši tým, že je vytvorený salesákmi pre salesákov. Je vhodný pre menšie a stredné firmy a je zameraný najmä na samotný predajný proces. Pipedrive ponúka prehľadné pracovné prostredie, ktoré si viete podľa potreby upraviť. Toto CRM prepojíte s vyše 300 aplikáciami.

 Pipedrive ponúka 5 rôznych cenových programov, pričom základný (Essential) štartuje na 14 € mesačne a najvyšší (Enterprise) stojí 99 € mesačne za jedného používateľa. K mesačným plánom navyše Pipedrive za príplatok ponúka marketingové rozšírenia. Implementáciu Pipedrive do firemného „života” zvládnete vo vlastnej réžii, doslova si ju sami vyklikáte.

 CRM Pipedrive môžete zdarma skúšať po dobu 14 dní.

 Salesforce

 Ďalší CRM systém s puncom robustného globálneho hráča. Ide o jeden z najpopulárnejších CRM systémov, ktorý ponúka širokú škálu funkcií. Z pohľadu množstva integrácií, ktoré tento systém podporuje, je azda najkomplexnejší. So Salesforce prepojíte viac ako 3 000 aplikácií.

Aj preto je Salesforce stvorený pre veľké podniky, ktoré potrebujú do jedného systému integrovať množstvo rôznych aplikácií. Vzhľadom na veľkú komplexitu je ale používateľské rozhranie Salesforce sofistikovanejšie a komplikovanejšie.

 Mesačná cena základného balíka Starter Suite s modulmi pre marketing, obchod a služby začína na sume 25 $ za používateľa. Podnikové riešenie stojí 165 USD mesačne. Samotné zavedenie Salesforce do firmy si však vyžaduje istý čas na zmapovanie procesov a realizujú ho Salesforce partneri. To prinesie ďalší jednorazový náklad od 3 000 do 10 000 €.

 V prípade Salesforce môžete využiť až 30-dňovú skúšobnú verziu zadarmo.

HubSpot

 HubSpot je komplexný systém, ktorý ponúka rôzne moduly: marketing, obchod, služby, obsah, prevádzka a predaj - e-commerce.

 Ponúka až 800 integrácií, dokonca s možnosťou obojsmerného prepojenia. Všetky údaje z HubSpotu, ale aj tretích aplikácií, tak budete mať vždy a všade aktuálne. HubSpot ponúka veľké množstvo automatizácií predajného procesu i marketingu. Veľkou výhodou je možnosť vytvárania akcií na základe spúšťačov (triggerov) z pripojených aplikácií, čo je veľká výhoda.

 HubSpot je možné používať aj vo free verzii zdarma, samozrejme, s oklieštenými funkcionalitami.

 Komplexná platená verzia s rozšírenými funkciami stojí po prepočte na jedného užívateľa okolo 20 €. Je však potrebné zaviazať sa na rok, program zahŕňa 5 užívateľov a teda ročný náklad na toto CRM presahuje 1 000 €. K tomu treba rátať s ďalšími nákladmi na prvotné nastavenie a integráciu.

Domáce (slovenské a české) CRM systémy: FLOWii a Anabix CRM

 A čo CRM systémy „Made in (Czecho)Slovakia“? Aj také sú a pre mnohé menšie či stredné firmy predstavujú najlepšiu voľbu. Okrem lokalizácie do slovenského a českého jazyka sú totiž aj funkčne prispôsobené našim regionálnym podmienkam.

 Nespornou výhodou je tiež dostupná podpora, s ktorou budete ľahko komunikovať aj v prípade, že po anglicky nehovoríte tak dobre ako po (česko)slovensky. Implementácia systému, zaškolenie zamestnancov a riešenie problémov tak nebudú nočnou morou. A to sa vyplatí!

 Výhodou „domácich“ CRM je aj veľká flexibilita a možnosť prispôsobenia pre vaše špecifické potreby. Ak nejakú funkciu nemajú, prípadne by ste ju potrebovali doladiť na mieru, tu skôr pochodíte.

FLOWii

 Slovenský CRM FLOWii je na našom trhu pomerne známy. Je vhodný pre malé a stredné firmy, ponúka jednoduché a intuitívne rozhranie. Okrem riadenia obchodných prípadov, sledovania kontaktov a reportingu ponúka tiež moduly pre fakturáciu, dochádzku a projektový manažment.

 Základná verzia stojí mesačne 9,99 € za používateľa, Rozšírená verzia Premium, ktorá ponúka práve spomínanú dochádzku, emailing, ale aj skladové hospodárstvo, vyjde na 21,99 € na užívateľa mesačne. 

Implementáciu tohto CRM zvládnete sami a v prípade potreby vám s ňou pomôže aj tím FLOWii.

 FLOWii si môžete vyskúšať zadarmo na jeden mesiac.

Anabix CRM

 Sledovanie obchodných prípadov, kontakty, ale aj zbieranie kontaktov z formulárov na vašom webe. To všetko český CRM Anabix dokáže. A k tomu ešte viac – prepojenie s emailovými schránkami, automatizované akcie či prepojenie s online fakturačnými systémami.

 Skvelou funkciou je doplnkový nástroj Prospector. Priamo v Anabix CRM budete mať vďaka nemu vždy aktuálne podrobné informácie o firmách, s ktorými spolupracujete.

 Anabix CRM môžete používať v 4 jazykoch - slovenčina, čeština, angličtina a španielčina. Živá mailová a telefonická podpora je dostupná v českom jazyku a pomôže vám aj s úvodným nastavením jednotlivých funkcionalít či importom dát.

 Cena Anabix CRM je kĺzavá a závisí od počtu vašich užívateľov. Čím viac ich máte, tým nižšia je mesačná cena. Ak napríklad vaše CRM bude využívať 10 užívateľov a pracujete s 1 000 kontaktmi, za jedného užívateľa mesačne zaplatíte iba 6 €!

 Presnú cenu vám vypočíta jednoduchá kalkulačka priamo na stránke Anabix CRM.

Aj Anabix CRM môžete testovať a skúšať zadarmo po dobu 30 dní.

 Chcete naozaj dobrý CRM systém? Skúšajte, skúšajte, skúšajte!

 Ako pri všetkom, aj pri CRM platí, že každému sadne niečo iné. Každý seriózny systém ponúka potenciálnym zákazníkom možnosť bezplatného vyskúšania.

Keď teda budete hľadať to najvhodnejšie riešenie do vašej firmy, určite si okrem základného cenového a funkčného porovnania dajte čas na podrobné odskúšanie každého systému. Len tak si budete istí, že vybraný CRM systém bude presne podľa vašich požiadaviek.

 

Ľubo Štulajter - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Ľubomír Štulajter
Performance Marketing Manager

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.