žena sedí pri notebooku a nastavuje SEO vo wordpresse

Ako správne nastaviť SEO vo WordPresse

Kategória: SEO, Tipy a návody

Ak váš obsah nie je optimalizovaný, vyhľadávače nebudú vedieť, ako ho zoradiť vo výsledkoch vyhľadávania. Nastavte si tieto základné kroky na webstránke vo Wordpresse.

Vyhľadávače sú často najväčším zdrojom návštevnosti pre väčšinu webových stránok. Google a ďalšie vyhľadávacie nástroje používajú pokročilé algoritmy na pochopenie stránok a ich vhodné zoradenie vo výsledkoch vyhľadávania používateľov. Tieto algoritmy však nie sú dokonalé, stále potrebujú istú “pomoc”, aby správne pochopili, o čom je obsah vašej stránky. 

Ak váš obsah nie je optimalizovaný, vyhľadávače nebudú vedieť, ako ho zoradiť vo výsledkoch vyhľadávania. Keď ľudia hľadajú témy, o ktorých píšete, a váš web sa nezobrazí na stránkach s výsledkami vyhľadávania, môžete prísť o dôležitú návštevnosť. Preto by malo všetkým spoločnostiam záležať na tom, aby boli ich webové stránky priateľské k vyhľadávačom. Práve týmto spôsobom totiž maximalizujete návštevnosť vášho webu z vyhľadávania. 

Nastavenie indexovania

V základných nastaveniach WordPressu sa nachádza zaškrtávacie políčko, ktoré keď je zaškrtnuté, tak je zakázané indexovanie vášho webu. Toto políčko vám poslúži napríklad v procese tvorby webu, keď ešte nechcete, aby Google videl vaše stránky. Keď už ale web dokončíte, nezabudnite toto políčko odznačiť, aby sa stránky mohli riadne zaindexovať. Políčko nájdete v časti Nastavenia > Čítanie > Viditeľnosť vyhľadávacieho nástroja a radšej sa uistite, že nie je zaškrtnuté.

indexovanie vo wordpress

Nastavenie trvalých odkazov

URL (odkazy, linky) priateľské k SEO obsahujú slová, ktoré jasne vysvetľujú obsah stránky, a sú ľahko čitateľné pre ľudí aj pre vyhľadávače. 

Nevhodná URL článkov:
https://www.vivantina.com/blog/?p=52479

Vhodná URL článkov:
https://www.vivantina.com/blog/vyuzitie-chatgpt-seo/

Z príkladov je jasné, že vhodná URL adresa je dobre čitateľná a jasne vyjadruje, o čom je daný článok. URL adresy by nemali obsahovať diakritiku a mali by byť napísané malými písmenami. Samozrejme, mali by tiež súvisieť s obsahom danej stránky. Používanie správnej URL adresy článku zvyšuje vaše šance na získanie lepších pozícií vo výsledkoch vyhľadávania. Navštívte stránku Nastavenia > Trvalé odkazy. Vyberte možnosť názvu príspevku a potom kliknutím na tlačidlo „Uložiť zmeny“ uložte svoje nastavenia.

odkazy vo wordpresse

Vytvorenie sitemapy

Sitemapa je XML súbor, ktorý pomáha vyhľadávačom lepšie indexovať obsah na vašej stránke. Existuje viacero spôsobov ako Sitemapu webu vytvoriť. Jedným zo spôsobov, ako vytvoriť Sitemapu, je plugin Yoast SEO. Ten vám po nainštalovaní na web automaticky vytvorí mapu stránok. V každom prípade sa ale uistite, že je táto možnosť zapnutá. Ak chcete sitemapu zapnúť, prejdite do časti Yoast SEO > Všeobecné > Funkcie > Prepnúť „XML Mapy stránok“. Je dôležité, aby ste si následne vytvorili účet na platforme Google Search Console a túto Sitemapu doň nahrali.

nastavenie wordpress - mapa stránok

Inštalácia SEO pluginu

Jednou z najlepších možností WordPressu je, že azda na všetko existuje nejaký plugin. SEO nie je výnimkou. Existuje množstvo SEO pluginov pre WordPress, čo zároveň začiatočníkom komplikuje výber toho najlepšieho. Najpopulárnejším pluginom pre SEO je Yoast SEO, no existujú aj ďalšie možnosti, ako All in One SEO Pack alebo Rank Math. Tieto pluginy vám poskytnú nástroje na správu a optimalizáciu SEO na vašej stránke.

Optimalizácia kľúčových slov

Optimalizácia kľúčových slov je kľúčovou súčasťou SEO a pomáha zlepšiť viditeľnosť vašej webovej stránky vo vyhľadávačoch. Pri každom článku alebo stránke sa sústreďte na konkrétne kľúčové slová. Vhodne ich umiestnite do nadpisov, podnadpisov, obsahu a meta popisu. SEO pluginy vám poskytnú polia na jednoduché vyplnenie týchto informácií. Nezabudnite, že kľúčové slová by mali byť prirodzené a relevantné pre obsah.

Optimalizácia meta popisu a nadpisov

Optimalizácia meta popisu (meta description) a nadpisov (title tags) je dôležitá súčasť SEO pre vašu webovú stránku. Tu je niekoľko tipov, ako ich správne optimalizovať vo WordPresse:

Nadpis (z angl. title tags):

  • Každá stránka má mať jedinečný a výstižný nadpis.
  • Použite kľúčové slová na začiatku nadpisu. Dosiahnete tak lepšiu viditeľnosť zo strany vyhľadávača.
  • Nadpis by mal byť presný a mal by odzrkadľovať obsah danej stránky.
  • Uistite sa, že nadpis je dostatočne krátky, približne 50-60 znakov. Tak zabezpečíte, že sa vo výsledkoch vyhľadávania zobrazí celý.

Meta popis (z angl. meta description):

  • Každá stránka by mala mať jedinečný a zaujímavý meta popis.
  • Meta popis by mal obsahovať kľúčové slová, ktoré sú súvisia s obsahom danej stránky.
  • Dĺžka meta popisu by mala byť približne 150-160 znakov, aby sa úplne zobrazil vo výsledkoch vyhľadávania.
  • Použite presvedčivé slová a formulácie, ktoré prilákajú používateľov kliknúť na váš odkaz.

Používanie SEO pluginu:

  • SEO pluginy ako Yoast SEO alebo All in One SEO Pack vám poskytujú jednoduchý spôsob na nastavenie a optimalizáciu nadpisov a meta popisov vo WordPresse.
  • Tieto pluginy vám umožňujú jednoducho upravovať a vidieť náhľad toho, ako sa nadpis a meta popis zobrazujú vo výsledkoch vyhľadávania.
  • Relevancia a jedinečnosť:
  • Nadpisy a meta popisy by mali byť relevantné pre obsah danej stránky a jedinečné pre každú stránku.
  • Použite kľúčové slová, ktoré sú relevantné pre danú stránku a odrážajú obsah, ktorý používatelia očakávajú.

Testovanie a optimalizácia:

  • Skúšajte rôzne varianty nadpisov a meta popisov a sledujte ich výkonnosť vo výsledkoch vyhľadávania.
  • Analyzujte dáta z nástrojov ako Google Search Console a Google Analytics, aby ste zistili, aké nadpisy a meta popisy fungujú najlepšie pre zvyšovanie CTR (miera preklikov z angl. click-through rate).
nastavenie Yoast SEO
nastavenie Yoast SEO

Optimalizácia obrázkov vo WordPresse pre SEO

Obrázky sú pútavejšie ako text, no načítavajú sa dlhšie. Ak si nedáte pozor na veľkosť a kvalitu obrázkov, môžu spomaliť váš web. Musíte sa uistiť, že používate obrázky, ktoré sú optimalizované na rýchlejšie načítanie. 

Ďalším nastavením, ktoré môžete použiť na optimalizáciu obrázkov pre vyhľadávače, je použitie popisných značiek title a alt text. Tieto značky pomáhajú vyhľadávacím nástrojom pochopiť, o čom je váš obrázok. Pomáhajú tiež používateľom so zrakovým postihnutím, pretože čítačky obrazovky im môžu prečítať tento alternatívny text. WordPress vám umožňuje jednoducho pridávať značky title a alt pri nahrávaní obrázka.

Po umiestnení obrázkov do príspevku ich optimalizácia prebieha takto:

  • Uistite sa, že sú obrázky vložené správne. Neumiestňujte obrázky tak, aby zasahovali do formátovania odstavcov, a udržujte ich konzistentné umiestnenie (napr. na stred, medzi odsekmi).
  • Obrázky by mali mať pôvodnú veľkosť, aby boli jasné a ostré. Zmenšite ich iba vtedy, ak sú veľké. Na kompresiu obrázkov môžete použiť napríklad nástroj TinyPNG.
  • Ku každému obrázku pridajte alternatívny text. Je to dôležité pre dobré umiestnenia vo vyhľadávači.
alt text vo wordpresse, príklad na článku

Interný linkbuilding

Vyhľadávače priraďujú každej stránke na vašom webe skóre (autorita stránky). Najbežnejšími ukazovateľmi autority sú odkazy. Preto je dôležité, aby ste odkazovali na svoj vlastný obsah z iných blogových príspevkov a stránok. 

Mali by ste si vytvoriť zvyk prepájať svoje príspevky vždy, keď je to možné. Ak máte viacerých autorov, vytvorte predbežný kontrolný zoznam blogových príspevkov, ktorý vyžaduje, aby prepojili aspoň 3 ďalšie blogové príspevky. Pomôže vám to zvýšiť počet zobrazení stránok a predĺžiť čas, ktorý používatelia strávia na vašom webe. V konečnom dôsledku sa tak zlepší SEO skóre vašich jednotlivých blogových príspevkov a stránok.

Použite CTA prvkov

CTA (výzva k akcií z angl. call to action) prvky sú dôležitou súčasťou článkov. Tieto prvky majú za úlohu motivovať návštevníkov k vykonaniu požadovanej akcie. Môže ísť napríklad o nákup, prihlásenie, stiahnutie si súboru, odber newslettera a podobne. Pamätajte, že CTA prvky v článku by mali byť dobre umiestnené, dostatočne vyzývavé a relevantné pre obsah a cieľ vášho článku.

Dodržiavaním správnych postupov SEO a strategickou optimalizáciou vašej WordPress stránky môžete dosiahnuť zvýšenie organického vyhľadávania a vyššiu návštevnosť vášho webu. Ak na to nemáte kapacity alebo skúsenosti, radi sa vo Vivantine tejto dôležitej problematiky ujmeme.

Tím Vivantina - marketingová agentúra
Autor
Team autorov z agentúry Vivantina

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.