Google Ads nastavenia obsahovej kampane

Tipy pre vaše obsahové kampane v Google Ads

Kategória: Google, Reklama, Tipy a návody

Ako vypnúť reklamy v herných aplikáciách či na konšpiračných weboch? Prečítajte si niekoľko osvedčených tipov pre Google Ads.

Google Ads je jednou z najúčinnejších online reklamných platforiem. Zároveň je pre mnohých podnikateľov a marketérov neodmysliteľným nástrojom na dosiahnutie ich obchodných cieľov. Ak ste už získali základné znalosti o tejto platforme, viete, že správne nastavenie obsahovej kampane môže mať zásadný vplyv na na jednej strane na cenu, na druhej aj na získané konverzie.

V tomto článku sa pozrieme na niekoľko osvedčených tipov, ktoré vám pomôžu optimalizovať vaše obsahové kampane v Google Ads a dosiahnuť relevantnejšie výsledky. Bez ohľadu na to, či ste začiatočník alebo skúsený profesionál, tieto tipy vám poskytnú užitočné návody na správne nastavenie kampaní a maximálne využitie zobrazovaných reklám. 

Rozhodli ste sa získať ešte viac z vašich reklamných kampaní v Google Ads? Pokračujte v čítaní a objavte informácie, ktoré vám pomôžu doladiť obsahové kampane v online reklamnom svete.

Obsahová reklama v televízii?

Vaše obsahové kampane na Googli sa môžu zobraziť aj na televíznych obrazovkách. A dokonca z týchto kampaní môžete vidieť aj prekliky.

Google Ads nastavenia obsahovej kampane

No je pre vás naozaj dôležité, aby sa vaše reklamy zobrazovali na televíznych obrazovkách? Takéto reklamy majú význam pre brandingové kampane. Ak je však úlohou kampane získať návštevnosť webu alebo konverzie, potom  zobrazovanie reklamy v TV nedáva zmysel. Urobiť objednávku alebo vyplniť formulár na televíznej obrazovke s ovládačom v ruke je ešte stále pomerne komplikované. Preto tento kanál pri nastavovaní kampaní často eliminujeme cez úpravy ponúk. 

Znížením úpravy ponúk o 100% viete úplne zastaviť zobrazovanie obsahových reklám na daných zariadeniach. A teda danú kampaň zobraziť len tam, kde vám to dáva zmysel.

Otravné reklamy v mobilných aplikáciách

Ak patríte k ľuďom, ktorí radi hrajú hry v mobilných zariadeniach, určite sa vám neraz zobrazila reklama priamo v hernej aplikácií. Zaujala vás niekedy tá reklama až tak, že ste radšej vypli hru (prípadne aplikáciu) a preklikli ste sa na danú reklamu? Ak vašou cieľovou skupinou nie sú práve hráči, rozhodne vám odporúčame zobrazovanie reklám v herných aplikáciách obmedziť. Niekedy dokonca stojí za to úplne vylúčiť zobrazovanie reklamy vo všetkých mobilných aplikáciách.

Google Ads nastavenia obsahovej kampane

Toto nastavenie je pomerne komplikované a priamo názvy ako All Apps medzi 140 kategóriami nenájdete vôbec. Existujú na to 3 jednoduché skratky, ktoré musíte zadať manuálne:

mobileappcategory::60000
mobileappcategory::60500
mobileappcategory::69500

Zadáte ich priamo v časti vylúčenia umiestnenia na úrovni kampane alebo zoznamu na úrovni účtu.

Ak ste doteraz vylučovali aplikácie manuálne zaklikávaním všetkých 140 kategórií aplikácií, veríme, že tip od nás vám pomôže tento proces výrazne urýchliť.

Moje obsahové reklamy nefungujú ako remarketingové

Prezeráte si remarketingovú kampaň. Kliknete si na publiká, aby ste videli výkon vašej kampane, a tam vidíte, že vaša reklama sa zobrazuje aj iným užívateľom ako sú vaše remarketingové publiká. Google to nazýva optimalizované zacielenie a vidíte to ako „Celkove: rozšírenie a optimalizované zacielenie.”

Google Ads nastavenia obsahovej kampane

Ale vy chcete, aby to fungovalo len ako remarketing (retargeting), a teda užívateľom, ktorí už boli napríklad na vašej stránke. Čo s tým?

Google nám to, popravde, neuľahčil a dané nastavenie pomerne lišiacky ukryl. Musíte prejsť do kampane, kliknúť priamo na reklamnú kampaň a následne na nastavenia. Tam uvidíte modrý text s názvom  „Upraviť zacielenie reklamnej skupiny", na ktorý kliknete a následne uvidíte kolónku s názvom „Optimalizované zacielenie - Zapnuté”. To je potrebné vypnúť.

Google Ads nastavenia obsahovej kampane

Následne by vaša kampaň mala fungovať na vaše publiká. (Zaručiť sa vám za to nemôžem, keďže môžete mať aj iné nastavenia, ktoré na to môžu vplývať.) Ak si chcete byť istí, radi sa vám na to pozrieme aj u nás vo Vivantine.

Reklamy sa zobrazujú aj pri obsahu, ktorý nie je v súlade s firemným nastavením

Reklamy sa môžu zobraziť kdekoľvek a niekedy obsah stránok alebo videí, pri ktorých sa zobrazuje vaša reklama, nemusí byť pre vás prijateľný.

V prostredí Google Ads je preto možnosť nastaviť aj typ inventára, aby sa reklamy zobrazovali pri obsahu, ktorý je vhodný pre vašu značku. Na výber máte 3 možnosti na úrovni celého účtu, a to - Rozšírený inventár, Štandardný inventár a Obmedzený inventár.

Danú časť nájdete na úrovni účtu Google Ads v časti Nástroje a Nastavenie -> Vhodnosť obsahu.

Google Ads nastavenia obsahovej kampane

Výber inventáru je len na vás, podľa preferencií vašej značky.

Mimochodom, v tejto časti nastavení nájdete ešte jednu zaujímavú funkciu, a to priamo pod inventárom, ktorá rovnako platí pre celý účet Google Ads. Ide o vylúčenie obsahu. (Nachádza sa pod rozšírenými nastaveniami.) Týmto nastavením viete zabrániť zobrazovaniu reklamy vedľa obsahu, ktorý môže byť citlivý a niekedy váš banner môže vedľa takého obsahu spôsobiť vašej značke viac škody ako úžitku, keďže ľudia si váš brand môžu následne spájať práve s negatívnou emóciou, ktorú mali počas prezerania daného obsahu.

Zobrazujte vaše reklamy radšej pri neutrálnom alebo pozitívnom obsahu, aby ľudia vnímali značku pozitívne.

Ak si neželáte, aby sa vaša reklama zobrazovala na konšpiračných weboch, môžete tiež využiť služby projektu Konšpirátori.sk a buď si manuálne stiahnuť zoznam webov, na ktorých neodporúčajú inzerovať, alebo si to dokonca zautomatizovať použitím scriptu. Návod sem písať nebudeme, celý proces je dobre popísaný priamo na webe konspiratori.sk.

Veríme, že tipy, ktoré sme pre vás zhrnuli, sa vám zídu pri optimalizácii vašich Google Ads kampaní. Ak by ste mali problémy s nájdením potrebných nastavení alebo ak sú pre vás nové, zverte správu vašich reklamných kampaní našim odborníkom. S radosťou sa postaráme aj o ďalšie nastavenia vašich obsahových kampaní, aby sme zvýšili ich výkonnosť.

adrian belak - vivantina
Autor
Adrián Belák
Performance Marketing Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.